JOVAN TUCAKOV LECENJE BILJEM PDF

Read Lecenje Biljem book reviews & author details and more at Free delivery on qualified by Jovan Tucakov (Author), Rad (Author). Be the first to. : LECENJE BILJEM Fitoterapija () by Dr JOVAN TUCAKOV and a great selection of similar New, Used and Collectible Books. Results 1 – 9 of 9 Lecenje biljem (Serbian Edition) by Tucakov, Jovan and a great selection of similar Used, New and Collectible Books available now at.

Author: Tegar Feshakar
Country: Burundi
Language: English (Spanish)
Genre: Environment
Published (Last): 19 August 2014
Pages: 177
PDF File Size: 14.45 Mb
ePub File Size: 18.49 Mb
ISBN: 249-6-79074-585-6
Downloads: 21258
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Doujinn

Lecenje lekovitim Biljem – Dr. Lekovito bilje je najstariji lek i prvobitna farmaceutska sirovina nekad primitav.

Hilandarski medicinski kodeks brojkoji je otkrio Orfelinov Veliki srpski travnik ima oko bilaka. I on je neumorni zdravstveni prosvetitel svoga roda. Tri izdanja su dovoljan i ubedl.

Plodan medicinski pisac, zdravstveni, kulturni.

I njemu nisu potrebni skupi patenti. Vreme je da se vratimo mado natrag Njemu nije potrebno dokazivati mnogo da u biljkama ima.

Vreme je da se vra-timo malo natrag Zato je potrebno da blagovremeno svi mi, i lekari i apotekari, uovojimo lozinku: Zato se i nadam dobrom prijemu, dobrom odzivu i rasprostranjenu kaige.

Delo i ideje pali su na dobru zemlju. Hiljade knjiga prvoga izdanja U V OD Onaj kome je. Njega i imperatora Hu-ang Ti Neki najnoviji lekovi u medicini dobijaju se iz kineskih biljaka.

Oni su svoja znanja preneli i u Tibet. Kako se tada nije znalo za stare Kineze — Grka Eskulapa progla-sili su za oca medicine, a Hirona za oca apotekarstva. Tako je i filozof Sokrat otrovan sokom od kukute cvolike, amrelaste biljke conium maculatum. To biva i na Srednjem istoku. Sam patrijarh Nesto-rije A tek od Razume se, na latinskom. Uporedo s tim, osim ove gdavne namene, knjiga ima i drugi cilj: Razume se da i upotreba biljnog leka nije uvek prosta radnja.

– NLM Catalog Result

Mnoge biljke su otrovne ili. Kod mnogih treba upotrebiti samo lekoviti deo: Starao sam se da sve te potrebe u ovoj knjizi popunim i na sebi postavljeni zadatak odgovorim u potpunosti, ko-liko se god to bolje moglo.

  BIGUANIDAS MECANISMO DE ACCION PDF

Tako sam i ja po-stupio. Istina mora da je negde po sredi. Jedno je samo potrebno: Za primer uzmimo bosiljak. Prema tome, bosiljak treba brati u momentu punog cvetanja. Plod, rod Plod se bere npr. Cvetovi i cvetno granje, grozdovi, cvasti itd. Rezultat kuvanja jeste odvar. U knjizi se ta razlika svuda.

Koren, list ili cela bil,ka — kako gde, stavlja se u vino, tu ostavi da kis-ne najmanje 8—10 dana.

Tucakov Jovan – Lečenje biljem

Zatim se to procedi i pije po uputstvu. Ali, ipak, kako kad. Zatim, sami zgusci mogu biti trojake vrste: Radi dobijanja takvog oblika lekova — zgustka ekstrak-tanajbol. Kad sv koristi biljpo vino, treba ga uzimati posle jela. Bolje je uzimati napitak mlak, topao. Evo jedne od tih podela: Postojale su podele i prema delovanju biljaka i njihovim familijama.

Ali se i bolesti mogu buljem kao retke. IIIgrupa Bolesti organa za varenje Bolesti stomaka: Slabost, mlitavost stomaka kao organa za varenje. Gasovi u crevima i nadimanje. Katar tankih i katar debelog creva: IX grupa Bolesti krvi Malokrvnost, slabokrvnost. Zastanak i izostanak periode.

Upotrebljavati pomalo u mlakoj vodi radi ispiranja usta. Ili nakvasiti lopticu pamuka u tom rastvoru i njome istrlati de-sni posle jela ili pre spavanja. Zatim dolazi bela rada. Nv gutati, ne piti! Onda se cede pritiskivanjem kroz platno. Umesto stipse, mogu se upotrebiti pomenuta sredstva bor-na kiselina i kalijum- hlorikumkoja se ne smeju gutati pre-ma francuskom kodeksu tuucakov propisu o lekovima.

@@ Jovan tucakov pdf file ** – Driver Link Training

Korena od belog tuucakov Ili se uzima prost odvar korena u dozi 30 grama korena na grama vode. Upotrebljava se koren i list za grgorenje. Stablo je visoko 3—8 decimetara, uspravno, jednostavno ili granato. Zalisci su krupni, reckasti i obuhvataju grane dr S. Cveta od juna bilmem avgusta. Indijanci Severne Amerike i KanaBani upotrebljavaju njen samle. Odvara spremljenog u odnosu Na jednom njegovom kraju izbijaju prizemni listovi i visoko stablo s cvetom na vrhu.

  HORIEH SWEET PDF

Cvet je grozdast, kao okrugao klas. Cveta od juna Do oktobra. ZOVA Bazovina, zovika, sambuk, bazga, zov, crni bezeg, bazgin cvet, zovica.

NaJ-pre je uspravljeno, a potom je pognuto. No kad cvet sazri, petelka izraste i ponova se uspravi. U medicini se upotrebljava cela biljka. Ali ih narod obe zove jednim imenom, jer ne razlikuje jednu od druge. Ova druga cveta u aprilu. On se sipa neposredno u nos ili se pije po do grama dnevno. Leklerk je to isto mogao potvrditi kako pri krvarenju iz materice, tako i pri krvarenju iz nosa, i to kod malokrvnog bolesnika koji je bio naklonjen gubljenju krvi usled slabih krvnih sudova bio je hemofilik’.

Lekovite biljke koje se mogu primeniti kod oboljenja ovih organa, a specijalno kod bolesti zuba, vilica, nerava na licu i t. Tako savetuje pariski pro-fesor Leper.

LEČENjE LEKOVITIM BILjEM

Zato se i bere u julu ili avgustu kad razvi-ja plod. Ima je po peloj Evropi. Medicinski deo jeste cvet. Ova druga manje se upotreblava u medicini, ali daje ule potrebno umetnicima i slikarima na porculanu. Lavandula je jakog no prijatnog mirisa. Cela je biljka obrasla lecennje mal-ama. Cveta od jula do septembra.

Kod zapaljenja gornjih organa za disanje: Ali kako ove dve poslednje bolesne pojave ne moraju biti i vezane za bronhitis — izdvojili smo za njih lekove i izneli ih u prethodnom odeljku. Nas interesuju samo ovi drugi. Biljni lekovi mogu da: Go-tovo svako i kod nas zna da se beli slez upotrebljava kao lek. Cvet se bere u julu.

Suv koren se bjljem u prah i ostavi da kisne u hladnoj vodi. Praha od belog tucaokv Korena do belog sleza I kuvati si-rup farmakopeja od