CINO ZUCCHI PORTELLO PDF

Edilizia residenziale convenzionata a torre, Nuovo Portello. Milan, Italy. Project by Cino Zucchi Architetti Milano, Italy. The project tries to integrate a series of building types responding to contemporary lifestyles and values into a sequence of public spaces carefully designed as. A sizable development has been undertaken by the Milanese architect Cino Zucchi, on a site of the former Alfa Romeo factory. Zucchi drew on.

Author: Tecage Muzragore
Country: Chile
Language: English (Spanish)
Genre: Science
Published (Last): 24 May 2011
Pages: 295
PDF File Size: 17.13 Mb
ePub File Size: 2.52 Mb
ISBN: 327-5-22577-365-6
Downloads: 69081
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Arashisida

Brand Category Products Marcora costruzioni S.

Nuovo Portello,Residential and office building | Cino Zucchi Architetti | Archello

Zucchi has produced a series of well-known and award-winning projects, directed primarily at redesigning industrial, rural and historical sites, such as the former Junghans factory in Venice; sector 2b-2c in the former Alfa Romeo Portello factory in Milan; the port of Epano Skala in Mytilene-Lesbos; and reformation of the mining areas of Herten in the Ruhr and Keski Pasila in Helsinki.

On the southwest side, the high-rise residential towers maximize the transparency between the existing city and the new park. Il nostro sito web utilizza i cookie per assicurarti la migliore esperienza di navigazione. Gianluca Cavazza, Marco Pizzuto. An active participant in the organisation and installation of numerous Triennale di Milano exhibitions, Zucchi has also repeatedly exhibited his work at the Architecture Biennale in Venice: Subscribe to Archello’s newsletter.

Cino Zucchi Architetti selected works and projects. Nuvola Lavazza, urban regeneration in Turin, designed by Cino Zucchi. Architect Diana Carta guides us in a conversation with architect Steven Holl. The scalar anomaly of the existing industrial Alfa Romeo precinct is opened to collective use by tracing a series of new pathways well connected with the surrounding urban grid and to the larger renovation plan envisioned by Gino Valle.

On the side toward the park a large built screen protects the deep loggias of the apartments, trying to conjugate high density with high environmental quality.

The windows of varying shape and proportion, the different rolling and sliding shutter devices, the deep loggias with the steel and glass parapets are disposed following a series of permutations which maximize the long views toward the city. The large span structural type is excavated on the two uppermost floors by a glazed patio which creates a sort of inner garden which gives light to the new offices.

  172SP CHECKLIST PDF

Four sectors, one occupied by the park, and the others allocated to housing, both free and subsidised, are linked by diagonal pedestrian paths relate to the equipped axis via a bridge. Ariatta ingegneria dei sistemi s.

Subsidized residential tall buildings Nuovo Portello The two tall buildings, one adjoining via Traiano and the other set back from the street give form together to a new square which is the starting point of the path toward the park framing the front of the Milano Fair. To demonstrate that an architecture can be thought of in which good design and yield can be combined to build cities on a human scale.

Nuovo Portello,Residential and office building

A new square along via Traiano generates a new diagonal pedestrian way which becomes the main access to the new park. Pedestrians have access to the common courts through high porticoes which overlook the common gardens.

Sign up in floornature Floornature is an international design and architecture portal with a focus on contemporary architecture, exclusive interviews with great masters of international architecture and the most interesting new developments in the world of architecture.

The envisaged urban form deals with contemporary design issues grafting on the interrupted research of post WWII reconstruction in Milano and its interesting breed between the conservation of city form and the response to modern life issues. Free-market residential buildings The three residential towers rest on a common private garden entered by a single gateway.

In the North portion the project adopts a high-rise residential type which maximizes the transparency between city and park and gives long views onto the surrounding territory and the artificial Monte Stella. The project creates a new city part in coherence with the larger process of transformation affecting the area.

On the opposite side, three other residential tower buildings overlook the park to define the south front of the block. The canteen acts as a centre of gravity on the street in the layout of the new buildings, with the two towers and three low-rise rows of subsidised housing. Toward Viale Serra three residential building volumes running parallel to via Traiano are organized along two elongated courts. We use cookies on our website.

Subsidized residential buildings The subsidized housing types reinforce the city-side perimeter of the former industrial precinct. Pedestrians have access through high porticoes veneered in white stone which overlook the common gardens. Their gable profile toward the city side and the use of a warm and textured surface material – decoloured terracotta tiles – resonate with the surrounding dense urban fabric, while the abstract composition of the loggias piled up as toy blocks carved out from a solid body and the white Trani stone inserts dissolve their silhouette toward the park.

  DESCARGAR NOCILLA DREAM PDF

In the midst of the area, the restored facade of the former Alfa Romeo cafeteria generates an extruded volume inflected toward the park by the new diagonal cut.

His design is not imposed, but builds new relationships with the context and within the new block, ensuring a positively anomalous condition for a speculative project. China Germany India Mexico, Central America and Caribbean Sri Lanka Korea icon-camera close icon-comments icon-down-sm icon-download icon-facebook icon-heart icon-heart icon–mobile-logo icon-next-sm icon-next icon-pinterest icon-play icon-plus icon-prev-sm icon-prev Search icon-twitter icon-views icon-instagram.

The immediate perception is that of a dense settlement, created through a closed dialogue between buildings treated as families of autonomous individuals linked by assonances, references, repeated xucchi and mirrored materials.

Floornature is an international design zuchi architecture portal with a focus on contemporary architecture, exclusive interviews with great masters of international architecture and the most interesting new developments in the world of cijo.

The anomalous scale of the existing industrial Alfa Romeo precinct is opened to collective use by tracing a new series of pathways connecting it with the surrounding urban net.

All the fronts are treated in a dual narrative key, extended in continuous, skilful variations on the theme: By continuing to browse our website, you consent to our use of cookies in accordance with our cibo policy. Edited by Rita Capezzuto. Their apparently casual disposition uzcchi the best views toward the new landscaped park; the overhanging balconies are grouped in vertical volumes by a thin metal structure, and generate unified figures which articulate the height of the buildings.